
Rántott zöldség - Tempura
A tempura (天ぷら – tempura) egy előétel, amelyet el lehet készíteni csupán zöldségből,de ugyanilyen elterjedt a garnéla vagy tigrisrák is. Zöldségek közül majdnem minden használható a tempurához, azonban szeretnénk néhányat kiemelni.
Padlizsán: az előkészítésnél figyelnünk kell, hogy olyan vékony szeletet vágjunk, amelyen a héja rajta van, majd vagdaljuk be fésű szerűen, amely segíti a tészta megtapadását.
Lótusz gyökér: sütés után is kellemes állaga marad, kb. 4-6 mm vastag karikát érdemes vágni belőle.
Ízletes tempurát kapunk a répából (vékony lapokra vágva), sütőtök szeletekből, spárgából vagy okrából is. A gomba esetén egy apró trükk, hogy a kalapjába egy csillagot vágunk késsel, ami segít, hogy a panír rajta maradjon.
A garnélából vagy tigris rákból készült tempura esetén a páncélját el kell távolítani, a farkát azonban rajta szokták hagyni, amelyet akár ferdén meg is felezhetünk. Ahhoz, hogy szép egyenes rák tempurát kapjunk 3-4 helyen be kell vágni a hát részem, majd a vágódeszkán óvatosan meghúzni hosszában, amíg egy halk roppanást nem hallunk (persze arra vigyázzunk, nehogy eltépjük a rákot).


A tempura liszt okonomiyaki készítéshez is használható.
- Tempura liszt
- Tempura szósz
- Jégcsap retek
- Gyömbér
- Olaj a sütéshez
A tempura lisztet (amely lisztet, tojásport és sütőport tartalmaz) kb. 1:1 arányban kell vízzel elkeverni, hogy sűrű palacsinta tészta állagot kapjunk. Kisütve könnyű, vékony, roppanós bunda lesz a zöldségeken. A tempura lisztet hazai alapanyagokból is össze lehet állítani, de az eredeti állagát eddig még nem sikerült elérni.
A zöldségről és a rákról előkészítés után egy törlőkendővel érdemes letörölni a felesleges vizet, majd közvetlenül a sütés előtt mártsuk a tésztába.
A sütéshez fel kell forrósítani az olajat, amelynek hőfokát a legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük, hogy egy apró csepp panírozó tésztát cseppentünk bele, és ha azonnal feljön a felszínre, akkor megfelelő az olaj hőfoka.
Tegyünk a szószba egy teáskanálnyi reszelt jégcsap retket és egy csipetnyi reszelt gyömbért, mielőtt belemártogatnánk a frissen kisült tempurát.
A tempura tálaláshoz a kör és a négyszögletes tál is jól illik, arra azonban érdemes figyelmet fordítani, hogy egy szép szalvéta kerüljön a alulra, hogy az felesleges olajat felszívja. A szószt kis méretű csészét szokás önteni, amelybe kényelmesen lehet mártogatni.
Seigaiha – Tányér 25x3cm kék
14.300 FtSeigaiha – Tányér 23×11,5cm kék
9.700 FtEvőpálcika 5db – vegyes
3.300 FtHawaii surf & turf salátával – poke bowl
Ennek a receptnek nehéz nekikezdeni, de nem azért mert bonyolult, vagy kihívás elkészíteni, hanem azért,…
Koreai zöldséges palacsinta – pajeon
A zöldséges palacsinta japán változatról már írtunk, most a koreait nézzük meg egy kicsit közelebbről.
Serpenyőben sült csípős tintahal – ojingeo-bokkeum
Tagadhatatlan, hogy a tintahalas ételek nem túl elterjedtek nálunk, azonban már egy-két helyen éttermekben is…