Zöldséges palacsinta - pajeon

Pajeon – 파전. Távol-keleten több országban népszerű a zöldséges, a húsos illetve tengergyümölcseivel elkészített palacsinta. A japán változatról már írtunk, most a koreait nézzük meg egy kicsit közelebbről. A felhasznált alapanyagoktól függően többféle ízesítéssel készíthetjük, azonban ami igazán koreaivá teszi az a csípősség. A legegyszerűbb a zöldséges, első sorban az újhagymás palacsinta, azonban készíthetjük kimcsi-vel (csípős savanyú kínai kelkáposzta), rákkal, kagylóval, illetve sütőtökkel is. A következő receptben az zöldséges változatot mutatjuk meg, amely alapján a többi már könnyen elkészíthető.
Kimchi Pajeon

A palacsintát általában nagy méretűre (15-20 cm átmérő) készítik és felszeletelik, mint a pizzát, azonban elkészíthetjük ennél sokkal kisebb méretben is, így mutatós kis palacsintákat tudunk tálalni, azonban ügyeljünk arra, hogy ezek ne legyenek túl nagyok, hogy ha pálcikával fogyasztanánk, akkor könnyen fel tudjuk emelni, és belemártani a szószba.

Az alábbi képeken a tengergyümölcseivel készült palacsintát mutatjuk meg, amelynek a zöldséges változata is hasonlóan süthető meg, de mindenképpen figyeljünk a tészta sűrűségére, illetve a rétegzett előkészítésre.

Zöldséges Pajeon

Ha szeretjük a csípős ételeket, akkor egy kis koreai paprikakrémet (gochujang) is adhatunk a palacsintákhoz, amellyel egy kicsit megkenhetjük a tetejét, mielőtt a szószba mártanánk.

Koreai palacsinta keverék
Rizs liszt
Szójaszósz
Rizsecet
Gochugaru
Gochujang
pajeon_1
pajeon_2
pajeon_3
Koreai sült csípős tintahal

Tészta

  • 120 g koreai palacsinta keverék (buchim garu, 부침가루)
  • 1 tk préselt fokhagyma (esetleg fokhagyma por)
  • 1/2 tk reszelt gyömbér (esetleg gyömbér por)
  • víz
  • 1 tojás a tésztába + 1 tojás összekeverve a tetejére
  • növényi olaj (a sütéshez)
  • 10-12 újhagyma
  • az újhagyma mellé tehetünk mungóbab csírát, kimcsi-t vagy tengergyümölcseit, illetve zsülienre vágott répát, cukkinit.
  • piros csili

Szósz

  • 2 ek szójaszósz
  • 1 tk rizsecet
  • 1/2 tk cukor vagy cukorszirup
  • 1 csipet Csípős paprikapor (Gochugaru)
  • bors
  • szezámmag
  • koreai csípős paprikakrém (Gochujang) – külön tálalandó

Koreai palacsinta keverék helyettesítése:

  • 90 g búzaliszt
  • 30 g rizs liszt (glutén tartalmú) (chabssalgalu, 찹쌀가루)
  • 2 ek kukoricakeményítő
  • 1/2 tk só
Elkészítés

A sütési idő nem túl hosszú, de szépen fokozatosan kell a hozzávalókat egymásra rétegezni:

  1. Ha tenger gyümölcsit vagy tintahalat is szeretnénk a palacsintába tenni, akkor érdemes ezzel kezdeni az előkészítést. Vegyünk konyhakész tintahalat, kagylót, vagy néhány rákot. Tisztítás után vágjuk falatnyi darabokra a hozzávalókat.
  2. A zöldségeket tisztítsuk meg, az újhagymát tetszés szerint 5-10 cm-es darabokra vágjuk, a répát, cukkinit pedig julienne-re. A mungóbab csíra maradhat egészben. Ha kimchi-t is teszünk a palacsintába, akkor azt érdemes falatnyi darabokra vágni.
  3. Egy nagy tálban keverjük össze a tésztához a palacsinta port, vagy ha helyettesíteni szeretnék, akkor a receptben szereplő összetevőket, a fokhagyma- és gyömbér porral, kb. 9 dl hideg vízzel és a tojással. Persze ezt is csomómentesre kell kevernünk. A tésztának bár sűrűnek kell lennie, de legalább olyan folyós legyen mint egy jó palacsintatészta, ugyanis ettől lesz a végén ropogós.
  4. Az első hozzávalót, az újhagymát keverjük a tésztába.
  5. Forrósítsunk fel a serpenyőbe 1-2 evőkanálnyi növényi olajat, és szedjük bele a tészta felét, az összes hagymával együtt.
  6. Most jöhet az összes többi hozzávaló, rendezzük a lepény tetejére egyenletesen a tenger gyümölcsit, a zöldségeket, ha szeretnénk, akkor öntsünk egy összekevert tojást a tetejére, és jöhet a maradék tészta.
  7. Most jön a neheze, meg kell fordítani a palacsintát, ami nem olyan egyszerű, mint a szokásos vékony tésztás palacsintáé. Ha bizonytalanok vagyunk a feldobásában, akkor tegyünk a tetejére egy nagy tányért, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk meg a serpenyőt, a tányért persze fogjuk alulról (egy gyors kétkezes fordítás).
  8. Néhány perc, és a tészta, benne a zöldségek megsülnek, és készen is vagyunk.
  9. A szósszal nincs más teendőnk, mint az összetevőit összekeverni, a csípős paprikakrém kivételével, amelyet érdemes külön tálalni, és minden falatot külön-külön megkenni.
Tálalás

A tálaláshoz nagy lapos tányért és kis szószos tálakat ajánlunk, amelyet kiegészíthetünk egy-egy kis tányérral, hogy mindenki kényelmesen fogyaszthassa el az elvett falatokat.

Receptek