A Poke Bowl eredetileg nyers halból készül, rizst és sokféle zöldséget, gyümölcsöt adnak hozzá, azonban kedvünkre változtathatjuk lényegében bármelyik összetevőjét. Most egy miso-ban pácolt steak-ből és szójaszószban marinált lazacból készült surf & turf változatot mutatunk be.

A zöldségek ugyan nyersen kerülnek a tálra, azonban a szezámolajas, enyhén csípős és sós öntet kiemeli ezek ízét.

Annak ellenére, hogy az étel eredete Hawaii, sok japán, kínai és koreai fűszert, illetve szószt használunk az elkészítéséhez. A halnak kellemes csípősséget kölcsönöz a sriracha szósz, a steak lágyan édeskés lesz a miszo és mirin keverékétől. A saláta pedig a sós, csípős kellemes illatú szezámolajtól lesz ízletes.

Szojaszósz

Sriracha szósz

Szezámolaj

Gochugaru

Mirin

Miso

Hozzávalók

Rizs és saláta

  • 100 g jázmin vagy rövid szemű rizs
  • 1 db érett avokádó
  • 1/2 db kígyóuborka
  • 1 db sárgarépa
  • 2-3 db retek
  • 4-5 levél jégsaláta
  • 1-2 csomó bébi spenót
  • extra feltét: szójabab, ananász mangó
  • piros csili

Hal

  • 50 g lazac
  • 50 g tonhal
  • 2 tk sriracha szósz
  • 4 ek szójaszósz
  • szezámmag

Steak

  • 100 g marhabélszín
  • 1 ek vörös miszo paszta
  • 1 ek mirin

Saláta olaj

  • 3 ek szezámolaj
  • 1 tk csípős őrölt paprika
  • 1 tk só
Elkészítés

Ennek a receptnek nehéz nekikezdeni, de nem azért mert bonyolult, vagy kihívás elkészíteni, hanem azért, mert nagyon sokféleképpen készítik. Hawaii-ról származik, ebből kifolyólag sok benne a friss alapanyag, zöldség, és akár gyümölcs is, illetve viszonylag magától értetődő hozzávaló a hal. Én azt a változatot írom most le, ahogy én készítem, amiben a nyers hozzávalókon túl megtalálható a marinált hal és sült bélszín.

  1. Az étel alapja a forró, gőzölgő, hófehér főtt rizs, ez kerül a tál aljába köretként. Minden mást erre halmozok rá kis kupacokat képezve.  Ami külön szót érdemel, az a hal és a marhahús elkészítése.
  2. A nyers halat (jelen esetben lazac és vörös tonhal) kb. 1×1 cm-es kockákra vágom, amihez egy előre elkészített marináló szószt adok. A szószhoz össze kell keverni a szójaszószt, sriracha szószt és a szezámmag olajat. A hal kb. negyed óra pácolást követően eléri azt az ízt és állagot, amire nekünk szükségünk van, így teszem a rizsre.
  3. A marhahúst szintén pácolni szükséges a sütés előtt. A páchoz én miszo pasztát és mirint használok. Miután a hús pihent a pácban forró serpenyőben kisütöm. Fontos, hogy a serpenyő tényleg forró legyen, mert így azonnal sülni kezd. A sütést követően pár percet pihenni hagyom, majd utána felkockázom, és ez is mehet a fogásunk tetejére.
  4. Miután a frissen sült hús és hal felkerül, jöhetnek a zöldségek és minden egyéb, amit szeretünk. Én gyümölcsnek mangót használok, ami nagyon illik a halhoz és a húshoz is. A korona az ételünkre az olaj, amihez én szintén szezámmag olajat használok. Ebbe kerül a csípős őrölt paprika és annyi só, hogy az íze kifejezetten intenzív legyen. Az eredmény egy hívogató, színes, pompás étel, a főtt rizs lágy íze, a zöldségek roppanóssága, a hal és a hús zamata igazán jól harmonizál. A tálalás befejezéséül én meg szoktam szórni fekete szezámmaggal.
Tálalás

A tálaláshoz nagy lapos tányért és kis szószos tálakat ajánlunk, amelyet kiegészíthetünk egy-egy kis tányérral, hogy mindenki kényelmesen fogyaszthassa el az elvett falatokat.