A Poke Bowl eredetileg nyers halból készül, rizst és sokféle zöldséget, gyümölcsöt adnak hozzá, azonban kedvünkre változtathatjuk lényegében bármelyik összetevőjét. Most egy miso-ban pácolt steak-ből és szójaszószban marinált lazacból készült surf & turf változatot mutatunk be.
A zöldségek ugyan nyersen kerülnek a tálra, azonban a szezámolajas, enyhén csípős és sós öntet kiemeli ezek ízét.
Annak ellenére, hogy az étel eredete Hawaii, sok japán, kínai és koreai fűszert, illetve szószt használunk az elkészítéséhez. A halnak kellemes csípősséget kölcsönöz a sriracha szósz, a steak lágyan édeskés lesz a miszo és mirin keverékétől. A saláta pedig a sós, csípős kellemes illatú szezámolajtól lesz ízletes.
Szojaszósz
Sriracha szósz
Szezámolaj
Gochugaru
Mirin
Miso
Hozzávalók
Rizs és saláta
- 100 g jázmin vagy rövid szemű rizs
- 1 db érett avokádó
- 1/2 db kígyóuborka
- 1 db sárgarépa
- 2-3 db retek
- 4-5 levél jégsaláta
- 1-2 csomó bébi spenót
- extra feltét: szójabab, ananász mangó
- piros csili
Hal
- 50 g lazac
- 50 g tonhal
- 2 tk sriracha szósz
- 4 ek szójaszósz
- szezámmag
Steak
- 100 g marhabélszín
- 1 ek vörös miszo paszta
- 1 ek mirin
Saláta olaj
- 3 ek szezámolaj
- 1 tk csípős őrölt paprika
- 1 tk só
Elkészítés
Ennek a receptnek nehéz nekikezdeni, de nem azért mert bonyolult, vagy kihívás elkészíteni, hanem azért, mert nagyon sokféleképpen készítik. Hawaii-ról származik, ebből kifolyólag sok benne a friss alapanyag, zöldség, és akár gyümölcs is, illetve viszonylag magától értetődő hozzávaló a hal. Én azt a változatot írom most le, ahogy én készítem, amiben a nyers hozzávalókon túl megtalálható a marinált hal és sült bélszín.
- Az étel alapja a forró, gőzölgő, hófehér főtt rizs, ez kerül a tál aljába köretként. Minden mást erre halmozok rá kis kupacokat képezve. Ami külön szót érdemel, az a hal és a marhahús elkészítése.
- A nyers halat (jelen esetben lazac és vörös tonhal) kb. 1×1 cm-es kockákra vágom, amihez egy előre elkészített marináló szószt adok. A szószhoz össze kell keverni a szójaszószt, sriracha szószt és a szezámmag olajat. A hal kb. negyed óra pácolást követően eléri azt az ízt és állagot, amire nekünk szükségünk van, így teszem a rizsre.
- A marhahúst szintén pácolni szükséges a sütés előtt. A páchoz én miszo pasztát és mirint használok. Miután a hús pihent a pácban forró serpenyőben kisütöm. Fontos, hogy a serpenyő tényleg forró legyen, mert így azonnal sülni kezd. A sütést követően pár percet pihenni hagyom, majd utána felkockázom, és ez is mehet a fogásunk tetejére.
- Miután a frissen sült hús és hal felkerül, jöhetnek a zöldségek és minden egyéb, amit szeretünk. Én gyümölcsnek mangót használok, ami nagyon illik a halhoz és a húshoz is. A korona az ételünkre az olaj, amihez én szintén szezámmag olajat használok. Ebbe kerül a csípős őrölt paprika és annyi só, hogy az íze kifejezetten intenzív legyen. Az eredmény egy hívogató, színes, pompás étel, a főtt rizs lágy íze, a zöldségek roppanóssága, a hal és a hús zamata igazán jól harmonizál. A tálalás befejezéséül én meg szoktam szórni fekete szezámmaggal.
Tálalás
A tálaláshoz nagy lapos tányért és kis szószos tálakat ajánlunk, amelyet kiegészíthetünk egy-egy kis tányérral, hogy mindenki kényelmesen fogyaszthassa el az elvett falatokat.