Wonton chilis szószban – 红油抄手 (Hóng yóu chāoshǒu). A szecsuani wonton egyszerű húsos táska intenzív ízekre építő szósszal. A vörös csiliszószban a csípős szecsuani borson kívül fekete ecet, szezámolaj és szójaszósz van. A töltelék kissé fűszerezett darált sertéshús, amelyet kedvünk szerint módosíthatunk.
A chilis olaj és a wonton tészta készen is megvásárolható sok távol-keleti üzletben, azonban ha valaki otthon szeretné elkészíteni, akkor kis türelemmel ezek is elkészíthetőek.

A wonton egész Kínában, sőt japánban is elterjedt, amelyet tájegységenként máshogyan készítenek el. Kínában főleg levesben tálalják, amelyből a shanghai-i és a kantoni egyáltalán nem fűszeres és csípős, szemben a szecsuanival.

A wonton-nal nem csak az éttermekben találkozhatunk, ugyanis kedvelt street food Kínában.

Sok hozzávaló szükséges a vörös chiliszószos wonton elkészítéséhez, amelyek csak részben helyettesíthetőek. Ha lehetőségünk van rá, akkor használjunk jó minőségű szójaszószt, és érdemes beszerezni a chili olajat is, ugyanis ennek csípőssége eltér a magyar konyhában használt erős paprikától.

Szojaszósz

Osztriga szósz

Chinkiang ecet

Főzőbor

Szezám olaj

Chili olaj

Hozzávalók
  • 30 wonton húsos táska
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 ek reszelt gyömbér
  • 1 ek apróra vágott újhagma
  • 1 tojás
  • 1 ek osztrigaszósz

Vörös chilis szósz

  • 3-6 ek szecsuani chilis olaj (ízlés szerint)
  • 2 ek fekete ecet
  • 1 ek szezámolaj
  • 2 ek kínai főzőbor (rizsbor)
  • ½ tk cukor
  • 1 ek szójaszósz
  • 2 gerezd fokhagyma (préselt)
  • ½ ek apróra vágott újhagyma
  • apróra vágott koriander
  • 2,5 dl víz
Elkészítés

A vörös chilis olajat készítsük el a megelőző napon, vagy használjunk előre készítettet.
Chilis wonton

  1. Egy tálban alaposan keverjük össze a darált húst, a gyömbért, az osztrigaszószt, a tojást, az újhagymát, amelyet  ízlés szerint ízesítsünk sóval.
  2. Tegyük 15 percre a hűtőbe.
  3. A wontont készítsük el egyenként. A négyzet alakú tészta közepére tegyük az ízesített húst egy teáskanállal, majd két egymás melletti oldalát nedvesítsük meg a vizes ujjunkkal, és hajtsuk félbe. A háromszög alakú tésztát tartsuk úgy, hogy a hajtott rész kerüljön hozzánk közelebb, és a háromszög egyik oldalsó sarkát ismét vizezzük be az ujjunkkal. Hajtsuk fel a sarkait és a nedves részt tapasszuk a másik sarok hátsó részéhez (egy picit meg is csavarhatjuk a tésztát).
  4. A vörös chilis mártás elkészítése két lépésből áll. A készen megvásárolt, vagy az alábbi recept alapján otthon elkészített chilis olajat a bal oldalon felsorolt hozzávalókkal össze kell keverni.
  5. Főzzük ki forrásban lévő vízben a wontont 3-4 percig, míg a tészta áttetszővé válik, és tegyük a tálaló edényekbe (15-15 darabot). Néhány evőkanálnyi vizet merjünk a tésztára a főzővízből.
  6. Öntsük a tésztára a vörös chilis szószt, és díszítsük korianderrel és apróra vágott újhagymával.
Hozzávalók (szecsuáni chilis olaj)
  • ek vörös chili pehely
  • 1 ek pirított fehér szezámmag
  • ¼ tk szecsuani bors
  • 2,5-3,5 dl növényi olaj
Fűszerek (olajban megpirítani)
  • 1 nagyobb darab gyömbér
  • 2 babérlevél
  • 3 csillagánizs
  • 1 rúd fahéj (egész)
  • 3 újhagyma
  • ¼ tk szecsuani bors
  • 4 szegfűszeg*
  • ¼ tk egész köménymag*
  • ⅛ tk görögszéna mag*
  • 1 barna kardamom*

*A fűszerek elhagyhatóak

Elkészítés
  1. A (külön jelölt) fűszereket, lassú tűzön hevítsük olajban, amíg a hagyma megbarnul. Szűrjük le az olajat, és hagyjuk a serpenyőben
  2. Tegyünk 5 ek vörös chili pelyhet egy hőálló tálkába.
  3. Hevítsük vissza az olajat, és öntsük a felét a chili pehelyre, majd hagyjuk  állni 5 percig.
  4. Adjuk hozzá a maradék chili pelyhet, a pirított szezámmagot, és a szecsuani borsot. Végül adjuk hozzá a maradék olajat is.

Az olaj kb. 24 órán belül válik élénkvörössé.

Hozzávalók (wonton tészta)
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 közepes tojás
  • 1 tk só
  • 2,5 dl víz
  • keményítő (megszórni a tésztát és a nyújtódeszkát)

Vörös chilis szósz

  • 3-6 ek szecsuani chilis olaj (ízlés szerint)
  • 2 ek fekete ecet
  • 1 ek szezámolaj
  • 2 ek kínai főzőbor (rizsbor)
  • ½ tk cukor
  • 1 ek szójaszósz
  • 2 gerezd fokhagyma (préselt)
  • ½ ek apróra vágott újhagyma
  • apróra vágott koriander
  • 2,5 dl víz
Elkészítés
  1. Egy nagy tálban kerverjük össze a lisztet, a sót és a tojást.
  2. Fokozatosan öntsük a liszthez a vizet, kevergetés közben mindaddig, míg nem marad száraz liszt a tálban. A víz mennyisége lehet egy kicsit több vagy kevesebb, attól függően, hogy milyen lisztet használunk.
  3. Fóliázzuk le a tálban lévő tésztát, és hagyjuk pihenni 10 percig.
  4. Gyúrjuk át a tésztát 10-15-ször a gyúródeszkán, míg teljesen homogénné válik, és pihentessük további 30 percig. (A deszkát és a tésztát is keméynítővel szórjuk meg.)
  5. Vágjuk ketté a tésztát és mindkét darabot nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagságúra. hajtsuk össze a tésztát harmadolva és pihentessük ismét 30 percig.
  6. A három részbe hajott tésztát vágjuk ketté és nyújtsuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk, majd vágjuk 8×8 cm-es négyzet alakú darabokra.
Tálalás

A chilis wonton-t minden esetben mély, öblös, nagy méretű tálból érdemes fogyasztani, ugyanis felszolgálást követően érdemes megmeríteni a húsos batyukat a szószban.