
Koreai pirított rizs - bibimbap
Aki kedvet érez, hogy többször is elkészítse a bibimbap-ot, és szereti, ha a rizs egy kicsit megpirul, akkor érdemes lehet egy nagy kőtálat vásárolni, amelyet fel lehet forrósítani pl. a sütőben. A tálalást követően a forró kő megpirítja a rizst, így kellemes, ropogós állagot ad neki, ennek koreai neve: Dolsot Bibimbap 돌솥비빔밥 – kőtálas bibimbap.
A forró kőtál nem csak a rizs pirítására alkalmas, hanem az összetevők sütésére is, így ha megfelelő húst (pl. marhabélszínt) használunk, akkor nem szükséges ezt elősütni, illetve a tojássárgáját is rátehetjük a húsra nyersen.
A bibimbap szósz alapja a koreai chili-krém, amely szerencsére sok ázsiai boltban beszerezhető, a koreai neve: Gochujang – gocsudzsang. A chili-krém jól használható magyaros ételekhez is, ha szeretjük a csípőset. Érdemes kipróbálni pl. tatár beefsteak-ben.






- 4 adag főtt (jázmin) rizs (30-40 dkg)
- spenót
- mungóbab csíra
- kígyóuborka
- répa
- cukkini
- shiitake (gomba)
- kimchi (csípős savanyúság)
- goszari (고사리 gosari), azaz páfrány hajtás*
- 4 tojás
Bibimbap szósz
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek alma
- 3 ek vöröshagyma
- ½ ek szójaszósz
- 2 ek csípős paprikakrém (고추장 – Gochujang)
- 1 ek rizsecet vagy citromlé
- 1 ek mirin
- 1 ek szezámolaj
- 1 ek szezámmag
- feketebors
- ½ kg marhabélszín (ízlés szerint más hús illetve tofu is használható)
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek mirin
- 1 ek szezámolaj
- feketebors
- Kezdjük a bibimbap szósz elkészítésével, amelyhez minden összetevőt tegyünk egy tálba, és keverjük össze botmixerrel, amíg sima krémes állagot nem kapunk.
- A húst érdemes 20 percig pácolni, ezért folytassuk ezzel a bibimbap elkészítését. Vágjuk apró csíkokra, és adjuk hozzá a marináló szósz hozzávalóit.
- A rizshez érdemes valamilyen távol-keleti, rövid szemű rizst használni (pl. jázmin rizs), amely egy kicsit összetapad a főzés után. Általában a rizshez 1,5-1,7-szeres mennyiségű vizet kell adni és puhára főzni. Természetesen egy kicsit sózzuk is meg.
- A zöldségeket julienne-re, azaz hosszú vékony csíkokra vágjuk, majd külön-külön 2-3 perc alatt hirtelen lepirítjuk egy kis olajon. A kimchi-t és a kígyóuborkát nem szükséges lepirítani, ezeket julienne-re vágva tesszük a rizshez. A páfrány hajtás (gosari)* elkészítésénél legyünk körültekintőek lsd. megjegyzés.
- A marhahúst kb. 7-8 perc alatt megsütjük a forró serpenyőben.
- A bibimbap-ot tálalhatjuk forró kőtálban (dolsot bibimbap), vagy egyszerű öblös tálban is. Ha nem a kőtálat választjuk, akkor a tojásból készítsünk egy lágy tükörtojást.
Egy adag rizsre halmozzuk fel a zöldségeket, illetve középre a húst. Ízlés szerint a húsra tegyünk a csípős bibimbap szószból, és végül egy tükörtojást. Evés előtt keverjük össze! (Ha kőtálat használunk, akkor az összekevert rizs finom ropogósra sül.)
A bibimbap-ot minden esetben mély, öblös, nagy méretű tálból érdemes fogyasztani, ugyanis felszolgálást követően össze kell keverni.
Soshun – Tál 25x8cm
Mokuzai – Tál 21×8,3 cm fényes
Bleu de’Nîmes – Tál 21×7,8cm Dots
Nezumi – Tál 21×10,5cm
Hawaii surf & turf salátával – poke bowl
Ennek a receptnek nehéz nekikezdeni, de nem azért mert bonyolult, vagy kihívás elkészíteni, hanem azért,…
Koreai zöldséges palacsinta – pajeon
A zöldséges palacsinta japán változatról már írtunk, most a koreait nézzük meg egy kicsit közelebbről.
Serpenyőben sült csípős tintahal – ojingeo-bokkeum
Tagadhatatlan, hogy a tintahalas ételek nem túl elterjedtek nálunk, azonban már egy-két helyen éttermekben is…