Bibimbap 비빔밥, azaz koreai kevert rizs, egyszerű étel, amely sokféle zöldséget tartalmaz. Az étel lényege, hogy a zöldségek ízét és állagát a lehető legnagyobb mértékben őrizzük meg. Ízesítése pikáns a csípős füstös ízű koreai chilitől, amelyet a szezámolaj frissessége tovább fokoz.

Aki kedvet érez, hogy többször is elkészítse a bibimbap-ot, és szereti, ha a rizs egy kicsit megpirul, akkor érdemes lehet egy nagy kőtálat vásárolni, amelyet fel lehet forrósítani pl. a sütőben. A tálalást követően a forró kő megpirítja a rizst, így kellemes, ropogós állagot ad neki, ennek koreai neve: Dolsot Bibimbap 돌솥비빔밥 – kőtálas bibimbap.

A forró kőtál nem csak a rizs pirítására alkalmas, hanem az összetevők sütésére is, így ha megfelelő húst (pl. marhabélszínt) használunk, akkor nem szükséges ezt elősütni, illetve a tojássárgáját is rátehetjük a húsra nyersen.

A bibimbap szósz alapja a koreai chili-krém, amely szerencsére sok ázsiai boltban beszerezhető, a koreai neve: Gochujang – gocsudzsang. A chili-krém jól használható magyaros ételekhez is, ha szeretjük a csípőset. Érdemes kipróbálni pl. tatár beefsteak-ben.

Szojaszósz

Szezám olaj

Mirin

Gochujang

Rizsecet

Páfrány hajtás (gosari)

Hozzávalók
  • 4 adag főtt (jázmin) rizs (30-40 dkg)
  • spenót
  • mungóbab csíra
  • kígyóuborka
  • répa
  • cukkini
  • shiitake (gomba)
  • kimchi (csípős savanyúság)
  • goszari (고사리 gosari), azaz páfrány hajtás*
  • 4 tojás

Bibimbap szósz

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 ek alma
  • 3 ek vöröshagyma
  • ½ ek szójaszósz
  • 2 ek csípős paprikakrém (고추장 – Gochujang)
  • 1 ek rizsecet vagy citromlé
  • 1 ek mirin
  • 1 ek szezámolaj
  • 1 ek szezámmag
  • feketebors
Hús és marináló szósz
  • ½ kg marhabélszín (ízlés szerint más hús illetve tofu is használható)
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek mirin
  • 1 ek szezámolaj
  • feketebors
Elkészítés
  1. Kezdjük a bibimbap szósz elkészítésével, amelyhez minden összetevőt tegyünk egy tálba, és keverjük össze botmixerrel, amíg sima krémes állagot nem kapunk.
  2. A húst érdemes 20 percig pácolni, ezért folytassuk ezzel a bibimbap elkészítését. Vágjuk apró csíkokra, és adjuk hozzá a marináló szósz hozzávalóit.
  3. A rizshez érdemes valamilyen távol-keleti, rövid szemű rizst használni (pl. jázmin rizs), amely egy kicsit összetapad a főzés után. Általában a rizshez 1,5-1,7-szeres mennyiségű vizet kell adni és puhára főzni. Természetesen egy kicsit sózzuk is meg.
  4. A zöldségeket julienne-re, azaz hosszú vékony csíkokra vágjuk, majd külön-külön 2-3 perc alatt hirtelen lepirítjuk egy kis olajon. A kimchi-t és a kígyóuborkát nem szükséges lepirítani, ezeket julienne-re vágva tesszük a rizshez. A páfrány hajtás (gosari)* elkészítésénél legyünk körültekintőek lsd. megjegyzés.
  5. A marhahúst kb. 7-8 perc alatt megsütjük a forró serpenyőben.
  6. A bibimbap-ot tálalhatjuk forró kőtálban (dolsot bibimbap), vagy egyszerű öblös tálban is. Ha nem a kőtálat választjuk, akkor a tojásból készítsünk egy lágy tükörtojást.
    Egy adag rizsre halmozzuk fel a zöldségeket, illetve középre a húst. Ízlés szerint a húsra tegyünk a csípős bibimbap szószból, és végül egy tükörtojást. Evés előtt keverjük össze! (Ha kőtálat használunk, akkor az összekevert rizs finom ropogósra sül.)

*A páfrány hajtás (gosari) jellegzetes alapanyaga a koreai, japán és kínai konyhának, azonban a gosari mérgező anyagokat is tartalmaz, amelyek vízben oldódnak és hőre lebomlanak. Az elkészítésnél figyeljünk arra, hogy legalább egy éjszakán keresztül áztassuk vízben, majd 20-30 percig forraljuk, amíg puhára nem főtt. Mielőtt olajon megpirítanánk, a vizet nyomjuk ki, és mossuk át a páfrányhajtást!

Tálalás

A bibimbap-ot minden esetben mély, öblös, nagy méretű tálból érdemes fogyasztani, ugyanis felszolgálást követően össze kell keverni.