okonomiyaki, sült zöldséges palacsinta, japán szósz

Sült zöldséges palacsinta - Okonomiyaki

Sokszor japán pizzának vagy palacsintának is hívják az okonomiyaki-t (お好み焼き – okonomijaki), amelyet sokféleképpen lehet elkészíteni. A két legjellemzőbb típusa a Kansai és a Hiroshima környékén sütött okonomiyaki. A legjelentősebb eltérés, hogy a hiroshimai okonomiyaki esetén nem keverik össze a tésztát és a többi hozzávalót, és sütik együtt, hanem az elkészült vékony palacsintatésztára halmozzák a hozzávalókat, illetve itt tésztát is tesznek hozzá.

Mindkét esetben közös, hogy sok káposztát és általában császárszalonnát használnak hozzá, amelyet okonomiyaki szósszal ízesítenek.

okonomiyaki, sült zöldséges palacsinta, japán szósz
Kansai okonomiyaki
okonomiyaki, sült zöldséges palacsinta, japán szósz
Hiroshima okonomiyaki

Az alábbi recept a kansai-i okonomiyaki elkészítését mutatja be.

okonomiyaki, sült zöldséges palacsinta, japán szósz
Okonomiyaki szósz
Hondashi

Aonori: apróra morzsolt szárított alga. Nagyon hasonlít az algalaphoz, amelybe a makisushi-t tekerik, bár íze eltérő.

Benishōga: intenzív ízű savanyított gyömbér, általában zsülienre vágva árusítják.

Katsuobushi: a szárított tonhalat pehely vékonyságúra gyalulják. Erőteljes halas ízt ad a tésztának.

Hondashi: bonito (tonhal) alaplé készítéshez instant granulátum

Hozzávalók (4 lepényhez)
  • 200g finomliszt
  • 400ml Hondashi porból készített bonito alaplé
  • 50g yamgyökér (Magyarországon nehéz beszerezni), nem helyettesíti, de egy teáskanál sütőport tehetünk a tésztába
  • 250g császárhús – bacon
  • 400g káposzta
  • 8 újhagyma
  • 4 ek levesgyöngy
  • 4 tojás
  • só, bors
  • okonomiyaki szósz
  • majonéz

 

Díszítéshez

  • Aonori (青のり – aonori) – szárított, őrölt alga – hasonló mint a sushihoz használt lap
  • Benishōga (紅しょうが – benisóga) – vörös, savanyított gyömbér
  • Katsuobushi  (鰹節 – kacuobusi) -bonito, tonhalpehely
Elkészítés
  1. Daraboljuk fel a káposztát vékony csíkokra, majd az újhagymát apró karikákra. (Ha sikerül beszerezni, akkor a yamgyökeret le kell reszelni)
  2. A bonito alaplébe (ameylet elkészíthetünk 400ml víz és 2 teáskanál Hondashi összekeverésével) szitáljuk bele a lisztet, tegyük bele a tojást majd keverjük csomómentesre. Ízesítsük sóval, illetve egy kis borsot is szórhatunk hozzá.
  3. A sűrű, palacsintatészta szerű masszába keverjük bele a káposztát, az újhagymát, a levesgyöngyöt, amely négy lepény elkészítésére elegendő. Minden adagot külön-külön kell megsütni.
  4. A masszából szedjük ki a negyedét egy 180 fokra felhevített serpenyőbe, amelybe előtte egy ek. olajat tettünk. Terítsük szét a masszát egy kistányér méretűre.
  5. A tetejére tegyük a vékony szeletekre szelt császárszalonnát (bacon-t).
  6. Ha megpirul az alja (kb 3 perc), akkor óvatosan fordítsuk meg, és lefedve süssük tovább 4-5 percig, amíg a káposzta megpuhul.
  7. Tálaláskor bőségesen tegyünk a tetejére okonomiyaki szószt, majonézt. Aki szereti, annak külön élmény fog nyújtani, ha aonori-val, savanyított gyömbérrel és bonito pehellyel bőven meghinti az okonomiyaki-t.
Tálalás

Az okonomiyaki tálalásához nagy lapostányért szokás használni, amelyen felvágják a lepényt és kis tányérokból fogyasztható.

Receptek