Sokszor japán pizzának vagy palacsintának is hívják az okonomiyaki-t (お好み焼き – okonomijaki), amelyet sokféleképpen lehet elkészíteni. A két legjellemzőbb típusa a Kansai és a Hiroshima környékén sütött okonomiyaki. A legjelentősebb eltérés, hogy a hiroshimai okonomiyaki esetén nem keverik össze a tésztát és a többi hozzávalót, és sütik együtt, hanem az elkészült vékony palacsintatésztára halmozzák a hozzávalókat, illetve itt tésztát is tesznek hozzá.

Mindkét esetben közös, hogy sok káposztát és általában császárszalonnát használnak hozzá, amelyet okonomiyaki szósszal ízesítenek.

Az alábbi recept a kansai-i okonomiyaki elkészítését mutatja be.

Okonomiyaki szósz

Hondashi

Aonori: apróra morzsolt szárított alga. Nagyon hasonlít az algalaphoz, amelybe a makisushi-t tekerik, bár íze eltérő.

Benishōga: intenzív ízű savanyított gyömbér, általában zsülienre vágva árusítják.

Katsuobushi: a szárított tonhalat pehely vékonyságúra gyalulják. Erőteljes halas ízt ad a tésztának.

Hondashi: bonito (tonhal) alaplé készítéshez instant granulátum

Hozzávalók (4 lepényhez)
  • 200g finomliszt
  • 400ml Hondashi porból készített bonito alaplé
  • 50g yamgyökér (Magyarországon nehéz beszerezni), nem helyettesíti, de egy teáskanál sütőport tehetünk a tésztába
  • 250g császárhús – bacon
  • 400g káposzta
  • 8 újhagyma
  • 4 ek levesgyöngy
  • 4 tojás
  • só, bors
  • okonomiyaki szósz
  • majonéz
Díszítés
  • Aonori (青のり – aonori) – szárított, őrölt alga – hasonló mint a sushihoz használt lap
  • Benishōga (紅しょうが – benisóga) – vörös, savanyított gyömbér
  • Katsuobushi  (鰹節 – kacuobusi) -bonito, tonhalpehely
Elkészítés
  1. Daraboljuk fel a káposztát vékony csíkokra, majd az újhagymát apró karikákra. (Ha sikerül beszerezni, akkor a yamgyökeret le kell reszelni)
  2. A bonito alaplébe (ameylet elkészíthetünk 400ml víz és 2 teáskanál Hondashi összekeverésével) szitáljuk bele a lisztet, tegyük bele a tojást majd keverjük csomómentesre. Ízesítsük sóval, illetve egy kis borsot is szórhatunk hozzá.
  3. A sűrű, palacsintatészta szerű masszába keverjük bele a káposztát, az újhagymát, a levesgyöngyöt, amely négy lepény elkészítésére elegendő. Minden adagot külön-külön kell megsütni.
  4. A masszából szedjük ki a negyedét egy 180 fokra felhevített serpenyőbe, amelybe előtte egy ek. olajat tettünk. Terítsük szét a masszát egy kistányér méretűre.
  5. A tetejére tegyük a vékony szeletekre szelt császárszalonnát (bacon-t).
  6. Ha megpirul az alja (kb 3 perc), akkor óvatosan fordítsuk meg, és lefedve süssük tovább 4-5 percig, amíg a káposzta megpuhul.
  7. Tálaláskor bőségesen tegyünk a tetejére okonomiyaki szószt, majonézt. Aki szereti, annak külön élmény fog nyújtani, ha aonori-val, savanyított gyömbérrel és bonito pehellyel bőven meghinti az okonomiyaki-t.
Tálalás

Az okonomiyaki tálalásához nagy lapostányért szokás használni, amelyen felvágják a lepényt és kis tányérokból fogyasztható.