
Sült zöldséges palacsinta - Okonomiyaki
Sokszor japán pizzának vagy palacsintának is hívják az okonomiyaki-t (お好み焼き – okonomijaki), amelyet sokféleképpen lehet elkészíteni. A két legjellemzőbb típusa a Kansai és a Hiroshima környékén sütött okonomiyaki. A legjelentősebb eltérés, hogy a hiroshimai okonomiyaki esetén nem keverik össze a tésztát és a többi hozzávalót, és sütik együtt, hanem az elkészült vékony palacsintatésztára halmozzák a hozzávalókat, illetve itt tésztát is tesznek hozzá.
Mindkét esetben közös, hogy sok káposztát és általában császárszalonnát használnak hozzá, amelyet okonomiyaki szósszal ízesítenek.
Az alábbi recept a kansai-i okonomiyaki elkészítését mutatja be.


Aonori: apróra morzsolt szárított alga. Nagyon hasonlít az algalaphoz, amelybe a makisushi-t tekerik, bár íze eltérő.
Benishōga: intenzív ízű savanyított gyömbér, általában zsülienre vágva árusítják.
Katsuobushi: a szárított tonhalat pehely vékonyságúra gyalulják. Erőteljes halas ízt ad a tésztának.
Hondashi: bonito (tonhal) alaplé készítéshez instant granulátum
- 200g finomliszt
- 400ml Hondashi porból készített bonito alaplé
- 50g yamgyökér (Magyarországon nehéz beszerezni), nem helyettesíti, de egy teáskanál sütőport tehetünk a tésztába
- 250g császárhús – bacon
- 400g káposzta
- 8 újhagyma
- 4 ek levesgyöngy
- 4 tojás
- só, bors
- okonomiyaki szósz
- majonéz
Díszítéshez
- Aonori (青のり – aonori) – szárított, őrölt alga – hasonló mint a sushihoz használt lap
- Benishōga (紅しょうが – benisóga) – vörös, savanyított gyömbér
- Katsuobushi (鰹節 – kacuobusi) -bonito, tonhalpehely
- Daraboljuk fel a káposztát vékony csíkokra, majd az újhagymát apró karikákra. (Ha sikerül beszerezni, akkor a yamgyökeret le kell reszelni)
- A bonito alaplébe (ameylet elkészíthetünk 400ml víz és 2 teáskanál Hondashi összekeverésével) szitáljuk bele a lisztet, tegyük bele a tojást majd keverjük csomómentesre. Ízesítsük sóval, illetve egy kis borsot is szórhatunk hozzá.
- A sűrű, palacsintatészta szerű masszába keverjük bele a káposztát, az újhagymát, a levesgyöngyöt, amely négy lepény elkészítésére elegendő. Minden adagot külön-külön kell megsütni.
- A masszából szedjük ki a negyedét egy 180 fokra felhevített serpenyőbe, amelybe előtte egy ek. olajat tettünk. Terítsük szét a masszát egy kistányér méretűre.
- A tetejére tegyük a vékony szeletekre szelt császárszalonnát (bacon-t).
- Ha megpirul az alja (kb 3 perc), akkor óvatosan fordítsuk meg, és lefedve süssük tovább 4-5 percig, amíg a káposzta megpuhul.
- Tálaláskor bőségesen tegyünk a tetejére okonomiyaki szószt, majonézt. Aki szereti, annak külön élmény fog nyújtani, ha aonori-val, savanyított gyömbérrel és bonito pehellyel bőven meghinti az okonomiyaki-t.
Az okonomiyaki tálalásához nagy lapostányért szokás használni, amelyen felvágják a lepényt és kis tányérokból fogyasztható.
Sendan Black – Tányér 21,5x3cm
Sendan Black – Tányér 25x3cm
Burashi – Tányér 15,5×2,5cm
Burashi – Tányér plate 25x3cm
Hawaii surf & turf salátával – poke bowl
Ennek a receptnek nehéz nekikezdeni, de nem azért mert bonyolult, vagy kihívás elkészíteni, hanem azért,…
Koreai zöldséges palacsinta – pajeon
A zöldséges palacsinta japán változatról már írtunk, most a koreait nézzük meg egy kicsit közelebbről.
Serpenyőben sült csípős tintahal – ojingeo-bokkeum
Tagadhatatlan, hogy a tintahalas ételek nem túl elterjedtek nálunk, azonban már egy-két helyen éttermekben is…