
A tempura (天ぷら – tempura) egy előétel, amelyet el lehet készíteni csupán zöldségből,de ugyanilyen elterjedt a garnéla vagy tigrisrák is. Zöldségek közül majdnem minden használható a tempurához, azonban szeretnénk néhányat kiemelni.
Padlizsán: az előkészítésnél figyelnünk kell, hogy olyan vékony szeletet vágjunk, amelyen a héja rajta van, majd vagdaljuk be fésű szerűen, amely segíti a tészta megtapadását.
Lótusz gyökér: sütés után is kellemes állaga marad, kb. 4-6 mm vastag karikát érdemes vágni belőle.
Ízletes tempurát kapunk a répából (vékony lapokra vágva), sütőtök szeletekből, spárgából vagy okrából is. A gomba esetén egy apró trükk, hogy a kalapjába egy csillagot vágunk késsel, ami segít, hogy a panír rajta maradjon.


A garnélából vagy tigris rákból készült tempura esetén a páncélját el kell távolítani, a farkát azonban rajta szokták hagyni, amelyet akár ferdén meg is felezhetünk. Ahhoz, hogy szép egyenes rák tempurát kapjunk 3-4 helyen be kell vágni a hát részem, majd a vágódeszkán óvatosan meghúzni hosszában, amíg egy halk roppanást nem hallunk (persze arra vigyázzunk, nehogy eltépjük a rákot).

Tempura liszt

Tempura szósz
A tempura liszt okonomiyaki készítéshez is használható.
Hozzávalók
- Zöldségek
- Tempura liszt
- Tempura szósz
- Jégcsap retek
- Gyömbér
- Olaj a sütéshez
Díszítés
- Aonori (青のり – aonori) – szárított, őrölt alga – hasonló mint a sushihoz használt lap
- Benishōga (紅しょうが – benisóga) – vörös, savanyított gyömbér
- Katsuobushi (鰹節 – kacuobusi) -bonito, tonhalpehely
Elkészítés
- A tempura lisztet (amely lisztet, tojásport és sütőport tartalmaz) kb. 1:1 arányban kell vízzel elkeverni, hogy sűrű palacsinta tészta állagot kapjunk. Kisütve könnyű, vékony, roppanós bunda lesz a zöldségeken. A tempura lisztet hazai alapanyagokból is össze lehet állítani, de az eredeti állagát eddig még nem sikerült elérni.
- A zöldségről és a rákról előkészítés után egy törlőkendővel érdemes letörölni a felesleges vizet, majd közvetlenül a sütés előtt mártsuk a tésztába.
- A sütéshez fel kell forrósítani az olajat, amelynek hőfokát a legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük, hogy egy apró csepp panírozó tésztát cseppentünk bele, és ha azonnal feljön a felszínre, akkor megfelelő az olaj hőfoka.
- Tegyünk a szószba egy teáskanálnyi reszelt jégcsap retket és egy csipetnyi reszelt gyömbért, mielőtt belemártogatnánk a frissen kisült tempurát.
Tálalás
A tempura tálaláshoz a kör és a négyszögletes tál is jól illik, arra azonban érdemes figyelmet fordítani, hogy egy szép szalvéta kerüljön a alulra, hogy az felesleges olajat felszívja. A szószt kis méretű csészét szokás önteni, amelybe kényelmesen lehet mártogatni.