

A wonton egész Kínában, sőt japánban is elterjedt, amelyet tájegységenként máshogyan készítenek el. Kínában főleg levesben tálalják, amelyből a shanghai-i és a kantoni egyáltalán nem fűszeres és csípős, szemben a szecsuanival.
A wonton-nal nem csak az éttermekben találkozhatunk, ugyanis kedvelt street food Kínában.

Sok hozzávaló szükséges a vörös chiliszószos wonton elkészítéséhez, amelyek csak részben helyettesíthetőek. Ha lehetőségünk van rá, akkor használjunk jó minőségű szójaszószt, és érdemes beszerezni a chili olajat is, ugyanis ennek csípőssége eltér a magyar konyhában használt erős paprikától.

Szojaszósz

Osztriga szósz

Chinkiang ecet

Főzőbor

Szezám olaj

Chili olaj



Hozzávalók
- 30 wonton húsos táska
- 30 dkg darált sertéshús
- 1 ek reszelt gyömbér
- 1 ek apróra vágott újhagma
- 1 tojás
- 1 ek osztrigaszósz
- só
Vörös chilis szósz
- 3-6 ek szecsuani chilis olaj (ízlés szerint)
- 2 ek fekete ecet
- 1 ek szezámolaj
- 2 ek kínai főzőbor (rizsbor)
- ½ tk cukor
- só
- 1 ek szójaszósz
- 2 gerezd fokhagyma (préselt)
- ½ ek apróra vágott újhagyma
- apróra vágott koriander
- 2,5 dl víz
Elkészítés
A vörös chilis olajat készítsük el a megelőző napon, vagy használjunk előre készítettet.
Chilis wonton
- Egy tálban alaposan keverjük össze a darált húst, a gyömbért, az osztrigaszószt, a tojást, az újhagymát, amelyet ízlés szerint ízesítsünk sóval.
- Tegyük 15 percre a hűtőbe.
- A wontont készítsük el egyenként. A négyzet alakú tészta közepére tegyük az ízesített húst egy teáskanállal, majd két egymás melletti oldalát nedvesítsük meg a vizes ujjunkkal, és hajtsuk félbe. A háromszög alakú tésztát tartsuk úgy, hogy a hajtott rész kerüljön hozzánk közelebb, és a háromszög egyik oldalsó sarkát ismét vizezzük be az ujjunkkal. Hajtsuk fel a sarkait és a nedves részt tapasszuk a másik sarok hátsó részéhez (egy picit meg is csavarhatjuk a tésztát).
- A vörös chilis mártás elkészítése két lépésből áll. A készen megvásárolt, vagy az alábbi recept alapján otthon elkészített chilis olajat a bal oldalon felsorolt hozzávalókkal össze kell keverni.
- Főzzük ki forrásban lévő vízben a wontont 3-4 percig, míg a tészta áttetszővé válik, és tegyük a tálaló edényekbe (15-15 darabot). Néhány evőkanálnyi vizet merjünk a tésztára a főzővízből.
- Öntsük a tésztára a vörös chilis szószt, és díszítsük korianderrel és apróra vágott újhagymával.
Hozzávalók (szecsuáni chilis olaj)
- ek vörös chili pehely
- 1 ek pirított fehér szezámmag
- ¼ tk szecsuani bors
- 2,5-3,5 dl növényi olaj
- 1 nagyobb darab gyömbér
- 2 babérlevél
- 3 csillagánizs
- 1 rúd fahéj (egész)
- 3 újhagyma
- ¼ tk szecsuani bors
- 4 szegfűszeg*
- ¼ tk egész köménymag*
- ⅛ tk görögszéna mag*
- 1 barna kardamom*
*A fűszerek elhagyhatóak
Elkészítés
- A (külön jelölt) fűszereket, lassú tűzön hevítsük olajban, amíg a hagyma megbarnul. Szűrjük le az olajat, és hagyjuk a serpenyőben
- Tegyünk 5 ek vörös chili pelyhet egy hőálló tálkába.
- Hevítsük vissza az olajat, és öntsük a felét a chili pehelyre, majd hagyjuk állni 5 percig.
- Adjuk hozzá a maradék chili pelyhet, a pirított szezámmagot, és a szecsuani borsot. Végül adjuk hozzá a maradék olajat is.
Az olaj kb. 24 órán belül válik élénkvörössé.
Hozzávalók (wonton tészta)
- 50 dkg finomliszt
- 3 közepes tojás
- 1 tk só
- 2,5 dl víz
- keményítő (megszórni a tésztát és a nyújtódeszkát)
Vörös chilis szósz
- 3-6 ek szecsuani chilis olaj (ízlés szerint)
- 2 ek fekete ecet
- 1 ek szezámolaj
- 2 ek kínai főzőbor (rizsbor)
- ½ tk cukor
- só
- 1 ek szójaszósz
- 2 gerezd fokhagyma (préselt)
- ½ ek apróra vágott újhagyma
- apróra vágott koriander
- 2,5 dl víz
Elkészítés
- Egy nagy tálban kerverjük össze a lisztet, a sót és a tojást.
- Fokozatosan öntsük a liszthez a vizet, kevergetés közben mindaddig, míg nem marad száraz liszt a tálban. A víz mennyisége lehet egy kicsit több vagy kevesebb, attól függően, hogy milyen lisztet használunk.
- Fóliázzuk le a tálban lévő tésztát, és hagyjuk pihenni 10 percig.
- Gyúrjuk át a tésztát 10-15-ször a gyúródeszkán, míg teljesen homogénné válik, és pihentessük további 30 percig. (A deszkát és a tésztát is keméynítővel szórjuk meg.)
- Vágjuk ketté a tésztát és mindkét darabot nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagságúra. hajtsuk össze a tésztát harmadolva és pihentessük ismét 30 percig.
- A három részbe hajott tésztát vágjuk ketté és nyújtsuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk, majd vágjuk 8×8 cm-es négyzet alakú darabokra.
Tálalás
A chilis wonton-t minden esetben mély, öblös, nagy méretű tálból érdemes fogyasztani, ugyanis felszolgálást követően érdemes megmeríteni a húsos batyukat a szószban.