maguro tataki, tonhal steak, japán tonhal, vörös tonhal

Tonhal steak - maguro tataki

A maguro tataki (まぐろたたき) egyszerű, különleges ízű előétel, amely tonhalból készül. A tonhal vékony sült kérget kap, azonban legnagyobb része nyers marad, amelyből vékony szeleteket vágunk. A hal ízét az enyhén savas toszazu (土佐酢 – tosazu) szósz emeli ki, és vékony szálú saláta keverékkel díszíthetjük.

Akár salátával, akár nélküle tálalhatjuk a tonhal steak-et, azonban fokhagyma chips-et mindenképpen érdemes készíteni hozzá.

A tosazu szósz helyett használhatunk Ajipon/ponzu-t is. A tosazu szósz elkészítéséhez sokféle alapanyagra van szükség, azonban ezek jól használhatók más ételek esetén is, így érdemes megvásárolni. A tosazu szósz egy általános japán öntet, amelyet gyakran használnak friss saláták ízesítéséhez is.

Szójaszósz
Hondashi
Rizsecet
Mirin
Ajipon
Hozzávalók
  • tonhal
  • só, bors
  • fokhagyma
  • gyömbér
  • újhagyma
  • shiso levél

 

Tosazu szósz

  • 2 ek rizsecet (米酢 – komezu)
  • 1/2 ek mirin
  • 1 tk szójaszósz
  • 1/2 ek dashi

(Ajipon-nal heylettesíthetjük a tosazu szószt)

Elkészítés
  1. A maguró tataki elkészítéséhez jó minőségű (akár sushinak való) vörös tonhalat érdemes használni. A először kb. 3×5 cm-es hasábra vágjuk, amelyből, falatnyi darabokat tudunk vágni a sütést követően. Minden oldalát szórjuk meg durvára őrölt fekete borssal. A tonhal hasábot mindig úgy alakítsuk ki, hogy az egyes izomkötegeket elválasztó hártya a sütést követően merőleges legyen a vágásra.
  2. Serpenyőben hevítsünk olajat, majd a tonhal minden oldalát süssük 20-30 másodpercig. Oldalról könnyen ellenőrizni tudjuk, hogy meddig érdemes sütni, ugyanis csak 2-3 mm-es sült kérget szeretnénk a tonhalon.
  3. Ha minden oldala megsült a tonhalnak, akkor egy rövid 1-2 perces pihentetést követően szeleteljük fel a halat, és rendezzük egymás mellé a tányéron, amelyet salátával is kiegészíthetünk.
  4. A fokhagyma chips-et érdemes előre elkészíteni. A vékony szeletekre vágott fokhagymás óvatosan pirítsuk meg, amíg ropogóssá nem válik. (Ügyeljünk a fokhagyma pirítása során, ugyanis pillanatok alatt túlsül, és kesernyés íze lesz.)
  5. A tosazu szósz elkészítéséhez csak az összetevőket kell összekeverni. A szószba reszeljünk egy kis gyömbért, illetve apróra vágott újhagymával ízesíthetjük.
  6. A szósszal bőségesen locsoljuk meg a maguró tatakit, és durva szemű sóval hintsük meg. Ha sikerül friss shiso (siszo) levelet beszerezni, akkor apró csíkokra szeletelve díszíthetjük vele az ételt.
Tálalás

A maguro tataki tálalásához kitűnően illenek a szögletes (sültes) tálak, illetve a rusztikusabb, wabi-sabi stílusú tányérok is.

Receptek