
Sült tészta - Yakisoba
Egyszerű, gyorsan elkészíthető, a változatos hozzávalókkal könnyű megtalálni az ízlésünknek megfelelőt a wokban sült tészták között.
A tészta készülhet csak zöldséggel, de ha szeretnénk akkor marha-, sertés- vagy csirkehúst is tehetünk hozzá. Aki kedveli, az garnélával vagy császárhússal is elkészítheti a wokban pirított tésztát.
A yakisoba (焼きそば – jakiszoba) az egész távol-keleten elterjedt, és mindenhol egy kicsit másképpen készítik el. A következő recept a japán pirított tészta ízeire épül.

Aonori: apróra morzsolt szárított alga. Nagyon hasonlít az algalaphoz, amelybe a makisushi-t tekerik, bár íze eltérő.
Benishōga: intenzív ízű savanyított gyömbér, általában zsülienre vágva árusítják.
Katsuobushi: a szárított tonhalat pehely vékonyságúra gyalulják. Erőteljes halas ízt ad a tésztának.
- Vékony tészta
- Marha-, sertés- vagy csirkehús (ízlés szerint garnéla vagy császárhús)
- Káposzta
- Gomba
- Mungóbab csíra
- Répa
- Gomba (Shiitake)
- Vöröshagyma, újhagyma
- Fokhagyma
- Yakisoba szósz
- Növényi olaj
Díszítéshez
- Aonori (青のり – aonori) – szárított, őrölt alga – hasonló mint a sushihoz használt lap
- Benishōga (紅しょうが – benisóga) – vörös, savanyított gyömbér
- Katsuobushi (鰹節 – kacuobusi) -bonito, tonhalpehely
- Főzzük meg a tésztát (vigyázzunk, nehogy túlfőzzük a tésztát). Szedjük ki a vízből és tegyük félre.
- Minden zöldséget vágjunk csíkokra (vagy zsülienre)!
- Hevítsünk fel egy-két evőkanálnyi olajat a wokban és adjuk hozzá a vékony csíkokra szeletelt húst, majd süssük át (2-3 perc).
- A zsülienre vagy vékony csíkokra szeletelt répát süssük 30 mp-ig, majd adjuk hozzá a feldarabolt káposztát és vöröshagymát. Süssük tovább kb. 1 percig, amíg a káposzta átsül, majd hozzákeverhetjük a gombát, mungóbab csírát és az újhagymát!
- Ha minden hozzávaló elkészült, akkor keverjük bele a tésztát és adjuk hozzá a yakisoba szószt.
- Tálalás után ízlés szerint aonorival, benisoga-val illetve katsuobushival ízesíthetjük a pirított tésztát.
A pirított tésztát több féle módon is tálalják Japánban. A leggyakoribb a lapos tányér, amelyből akár olyat is használhatunk, amelynek csak egy kis pereme van. Azonban ha kedvünk van hozzá, akkor nyugodtan használhatunk olyan tálat is, amely viszonylag lapos, de belseje ívelt.
Herringbone – Tányér 23x5cm szürke, kék
Herringbone – Tányér 25,5cm szürke, kék
Herringbone – Tál 16x8cm szürke, kék
Evőpálcika 5db – fekete, kék
3.900 FtHawaii surf & turf salátával – poke bowl
Ennek a receptnek nehéz nekikezdeni, de nem azért mert bonyolult, vagy kihívás elkészíteni, hanem azért,…
Koreai zöldséges palacsinta – pajeon
A zöldséges palacsinta japán változatról már írtunk, most a koreait nézzük meg egy kicsit közelebbről.
Serpenyőben sült csípős tintahal – ojingeo-bokkeum
Tagadhatatlan, hogy a tintahalas ételek nem túl elterjedtek nálunk, azonban már egy-két helyen éttermekben is…