pirított tészta, sült tészta, yakisoba, yakisoba szósz, japán pirított tészta

Sült tészta - Yakisoba

Egyszerű, gyorsan elkészíthető, a változatos hozzávalókkal könnyű megtalálni az ízlésünknek megfelelőt a wokban sült tészták között.

A tészta készülhet csak zöldséggel, de ha szeretnénk akkor marha-, sertés- vagy csirkehúst is tehetünk hozzá. Aki kedveli, az garnélával vagy császárhússal is elkészítheti a wokban pirított tésztát.

pirított tészta, sült tészta, yakisoba, yakisoba szósz, japán pirított tészta
pirított tészta, sült tészta, yakisoba, yakisoba szósz, japán pirított tészta

A yakisoba (焼きそば – jakiszoba) az egész távol-keleten elterjedt, és mindenhol egy kicsit másképpen készítik el. A következő recept a japán pirított tészta ízeire épül.

sült tészta, wok, yakisoba, yakisoba szósz
Yakisoba szósz

Aonori: apróra morzsolt szárított alga. Nagyon hasonlít az algalaphoz, amelybe a makisushi-t tekerik, bár íze eltérő.

Benishōga: intenzív ízű savanyított gyömbér, általában zsülienre vágva árusítják.

Katsuobushi: a szárított tonhalat pehely vékonyságúra gyalulják. Erőteljes halas ízt ad a tésztának.

Hozzávalók
  • Vékony tészta
  • Marha-, sertés- vagy csirkehús (ízlés szerint garnéla vagy császárhús)
  • Káposzta
  • Gomba
  • Mungóbab csíra
  • Répa
  • Gomba (Shiitake)
  • Vöröshagyma, újhagyma
  • Fokhagyma
  • Yakisoba szósz
  • Növényi olaj

 

Díszítéshez

  • Aonori (青のり – aonori) – szárított, őrölt alga – hasonló mint a sushihoz használt lap
  • Benishōga (紅しょうが – benisóga) – vörös, savanyított gyömbér
  • Katsuobushi  (鰹節 – kacuobusi) -bonito, tonhalpehely
Elkészítés
  1. Főzzük meg a tésztát (vigyázzunk, nehogy túlfőzzük a tésztát). Szedjük ki a vízből és tegyük félre.
  2. Minden zöldséget vágjunk csíkokra (vagy zsülienre)!
  3. Hevítsünk fel egy-két evőkanálnyi olajat a wokban és adjuk hozzá a vékony csíkokra szeletelt húst, majd süssük át (2-3 perc).
  4. A zsülienre vagy vékony csíkokra szeletelt répát süssük 30 mp-ig, majd adjuk hozzá a feldarabolt káposztát és vöröshagymát. Süssük tovább kb. 1 percig, amíg a káposzta átsül, majd hozzákeverhetjük a gombát, mungóbab csírát és az újhagymát!
  5. Ha minden hozzávaló elkészült, akkor keverjük bele a tésztát és adjuk hozzá a yakisoba szószt.
  6. Tálalás után ízlés szerint aonorival, benisoga-val illetve katsuobushival ízesíthetjük a pirított tésztát.
Tálalás

A pirított tésztát több féle módon is tálalják Japánban. A leggyakoribb a lapos tányér, amelyből akár olyat is használhatunk, amelynek csak egy kis pereme van. Azonban ha kedvünk van hozzá, akkor nyugodtan használhatunk olyan tálat is, amely viszonylag lapos, de belseje ívelt.

Receptek