A kínai csípős-savanyú levest sokan ismerik, és lényegében bármelyik kínai büfében, étteremben megtalálható. Ennek ellenére igazán finom levest csak kevés helyen lehet kapni. Most egy olyan receptet mutatunk meg, amely a szokásosnál teltebb ízeket ad, bár az alapanyagok beszerzése kíván egy kis utánajárást. A következő összetevőket általában meg tudjuk vásárolni bármelyik kínai vagy ázsiai boltban:

  • Csilis-babszósz – Toban Djan (辣豆瓣醬 – Là dòubàn jiàngn): Pirított csilipaprika és fermentált bab keveréke
  • Kínai barbeque szósz (沙茶醬 – Shā chá jiàng): Garnéla paszta, mogyorókrém, bab paszta, hagyma, fokhagyma, csili, galangal, szezámmag, koriander, szegfűszeg citromfű mellett még sokféle fűszer hozzáadásával készül.
  • Fekete ecet (烏醋 – Wū cù): A szósz alapját a rizsecet egy speciális fajtája adja, ahol vörös élesztőt használnak az elkészítéséhez.

Az alábbi képeken a leggyakrabban megvásárolható kínai szószok, illetve a csípős-savanyú levesalap képét találják, amely segítség lehet a vásárlásban. A levesalap (4. kép) helyettesíti, az előtte található 3 összetevőt. Többféle fekete ecetből is lehet választani, a két leggyakoribb képét találhatjuk meg az alábbi képeken.

Chilis bab szósz

Csípős-savanyú levesalap

Kínai barbecue szósz

Fekete ecet

Chinkiang ecet

Hozzávalók (6 adag)
  • 3l csirke alaplé
  • 10dkg fekete fafülgomba, Shiitake gomba
  • 15 dkg répa
  • 15 dkg bambuszrügy (konzerv)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg csirkehús
  • 4 tojás
  • 1 dl szójaszósz
  • 2-3 ek keményítő
  • 2-3 újhagyma
  • Só, bors, fehérbors
  • 2-3 ek növényi olaj
  • 2 tk szezámolaj
  • 5 ek chilis-babszósz – Toban Djan (辣豆瓣醬 – Là dòubàn jiàng)
  • 5 ek kínai barbecue szósz (沙茶醬 – Shā chá jiàng)
  • 5 ek fekete ecet (烏醋 – Wū cù) vagy Chinkiang ecet (镇江香醋 – Zhènjiāng xiāng cù)

Kínai szószok és ecet helyettesítése

A hozzávalók közül az utolsó hármat (csilis-bab szósz, kínai barbecue szósz, fekete ecet) helyettesíthetjük instant csípős-savanyú levesalappal is.

Elkészítés
  1. Minden hozzávalót vágjunk fel hosszú vékony csíkokra, és tegyük a hozzávalókat külön-külön – kivéve az újhagymát és a fokhagymát.
  2. A csíkokra vágott húst (lehet a csirke helyett sertéshús is) marináljuk 15 percig a csilis-babszószból, kínai barbecue szószból, szójaszószból, szezámolajból és 1 evőkanál keményítőből álló pácban. (Ha a csípős savanyú instant levesalapot használjuk, akkor abban pácoljuk a húst, amelyhez adjunk szezámolajat, és keményítőt)
  3. Egy fazékba öntsünk 2-3 evőkanálnyi növényi olajat, amelyen süssük meg az 5 gerezd apróra vágott vagy préselt fokhagymát.
  4. A fokhagymás alaphoz keverjük a pácolt húst, az apróra vágott zöldségeket (kivéve az újhagymát), és öntsük fel a csirke alaplével.
  5. Amikor minden összetevő megfőtt, akkor ízlés szerint ízesítsük a levest sóval fekete és fehér borssal, illetve a fekete ecettel.
  6. A tojásokat közepesen felverve kell a levesbe csurgatni, kevergetés közben. Ha a tojás megfőtt, akkor a maradék keményítőt hideg vízzel keverjük csomó mentesre, és a leves folyamatos keverése közben apránként öntsük bele.
  7. Tálaláskor újhagymával díszítsük a levest!
Tálalás

A csípős savanyú levest akár chawanból, akár nagyobb leveses tálból is fogyaszthatjuk, amelyekből széles választék áll rendelkezésre.