A kínai csípős-savanyú levest sokan ismerik, és lényegében bármelyik kínai büfében, étteremben megtalálható. Ennek ellenére igazán finom levest csak kevés helyen lehet kapni. Most egy olyan receptet mutatunk meg, amely a szokásosnál teltebb ízeket ad, bár az alapanyagok beszerzése kíván egy kis utánajárást. A következő összetevőket általában meg tudjuk vásárolni bármelyik kínai vagy ázsiai boltban:
- Csilis-babszósz – Toban Djan (辣豆瓣醬 – Là dòubàn jiàngn): Pirított csilipaprika és fermentált bab keveréke
- Kínai barbeque szósz (沙茶醬 – Shā chá jiàng): Garnéla paszta, mogyorókrém, bab paszta, hagyma, fokhagyma, csili, galangal, szezámmag, koriander, szegfűszeg citromfű mellett még sokféle fűszer hozzáadásával készül.
- Fekete ecet (烏醋 – Wū cù): A szósz alapját a rizsecet egy speciális fajtája adja, ahol vörös élesztőt használnak az elkészítéséhez.
Az alábbi képeken a leggyakrabban megvásárolható kínai szószok, illetve a csípős-savanyú levesalap képét találják, amely segítség lehet a vásárlásban. A levesalap (4. kép) helyettesíti, az előtte található 3 összetevőt. Többféle fekete ecetből is lehet választani, a két leggyakoribb képét találhatjuk meg az alábbi képeken.
Chilis bab szósz
Csípős-savanyú levesalap
Kínai barbecue szósz
Fekete ecet
Chinkiang ecet
Hozzávalók (6 adag)
- 3l csirke alaplé
- 10dkg fekete fafülgomba, Shiitake gomba
- 15 dkg répa
- 15 dkg bambuszrügy (konzerv)
- 5 gerezd fokhagyma
- 30 dkg csirkehús
- 4 tojás
- 1 dl szójaszósz
- 2-3 ek keményítő
- 2-3 újhagyma
- Só, bors, fehérbors
- 2-3 ek növényi olaj
- 2 tk szezámolaj
- 5 ek chilis-babszósz – Toban Djan (辣豆瓣醬 – Là dòubàn jiàng)
- 5 ek kínai barbecue szósz (沙茶醬 – Shā chá jiàng)
- 5 ek fekete ecet (烏醋 – Wū cù) vagy Chinkiang ecet (镇江香醋 – Zhènjiāng xiāng cù)
Kínai szószok és ecet helyettesítése
A hozzávalók közül az utolsó hármat (csilis-bab szósz, kínai barbecue szósz, fekete ecet) helyettesíthetjük instant csípős-savanyú levesalappal is.
Elkészítés
- Minden hozzávalót vágjunk fel hosszú vékony csíkokra, és tegyük a hozzávalókat külön-külön – kivéve az újhagymát és a fokhagymát.
- A csíkokra vágott húst (lehet a csirke helyett sertéshús is) marináljuk 15 percig a csilis-babszószból, kínai barbecue szószból, szójaszószból, szezámolajból és 1 evőkanál keményítőből álló pácban. (Ha a csípős savanyú instant levesalapot használjuk, akkor abban pácoljuk a húst, amelyhez adjunk szezámolajat, és keményítőt)
- Egy fazékba öntsünk 2-3 evőkanálnyi növényi olajat, amelyen süssük meg az 5 gerezd apróra vágott vagy préselt fokhagymát.
- A fokhagymás alaphoz keverjük a pácolt húst, az apróra vágott zöldségeket (kivéve az újhagymát), és öntsük fel a csirke alaplével.
- Amikor minden összetevő megfőtt, akkor ízlés szerint ízesítsük a levest sóval fekete és fehér borssal, illetve a fekete ecettel.
- A tojásokat közepesen felverve kell a levesbe csurgatni, kevergetés közben. Ha a tojás megfőtt, akkor a maradék keményítőt hideg vízzel keverjük csomó mentesre, és a leves folyamatos keverése közben apránként öntsük bele.
- Tálaláskor újhagymával díszítsük a levest!
Tálalás
A csípős savanyú levest akár chawanból, akár nagyobb leveses tálból is fogyaszthatjuk, amelyekből széles választék áll rendelkezésre.