Egyszerű, gyorsan elkészíthető, a változatos hozzávalókkal könnyű megtalálni az ízlésünknek megfelelőt a wokban sült tészták között.
A tészta készülhet csak zöldséggel, de ha szeretnénk akkor marha-, sertés- vagy csirkehúst is tehetünk hozzá. Aki kedveli, az garnélával vagy császárhússal is elkészítheti a wokban pirított tésztát.
A yakisoba (焼きそば – jakiszoba) az egész távol-keleten elterjedt, és mindenhol egy kicsit másképpen készítik el. A következő recept a japán pirított tészta ízeire épül.
Yakisoba szósz
Aonori: apróra morzsolt szárított alga. Nagyon hasonlít az algalaphoz, amelybe a makisushi-t tekerik, bár íze eltérő.
Benishōga: intenzív ízű savanyított gyömbér, általában zsülienre vágva árusítják.
Katsuobushi: a szárított tonhalat pehely vékonyságúra gyalulják. Erőteljes halas ízt ad a tésztának.
Hozzávalók
- Vékony tészta
- Marha-, sertés- vagy csirkehús (ízlés szerint garnéla vagy császárhús)
- Káposzta
- Gomba
- Mungóbab csíra
- Répa
- Gomba (Shiitake)
- Vöröshagyma, újhagyma
- Fokhagyma
- Yakisoba szósz
- Növényi olaj
Díszítés
- Aonori (青のり – aonori) – szárított, őrölt alga – hasonló mint a sushihoz használt lap
- Benishōga (紅しょうが – benisóga) – vörös, savanyított gyömbér
- Katsuobushi (鰹節 – kacuobusi) -bonito, tonhalpehely
Elkészítés
- Főzzük meg a tésztát (vigyázzunk, nehogy túlfőzzük a tésztát). Szedjük ki a vízből és tegyük félre.
- Minden zöldséget vágjunk csíkokra (vagy zsülienre)!
- Hevítsünk fel egy-két evőkanálnyi olajat a wokban és adjuk hozzá a vékony csíkokra szeletelt húst, majd süssük át (2-3 perc).
- A zsülienre vagy vékony csíkokra szeletelt répát süssük 30 mp-ig, majd adjuk hozzá a feldarabolt káposztát és vöröshagymát. Süssük tovább kb. 1 percig, amíg a káposzta átsül, majd hozzákeverhetjük a gombát, mungóbab csírát és az újhagymát!
- Ha minden hozzávaló elkészült, akkor keverjük bele a tésztát és adjuk hozzá a yakisoba szószt.
- Tálalás után ízlés szerint aonorival, benisoga-val illetve katsuobushival ízesíthetjük a pirított tésztát.
Tálalás
A pirított tésztát több féle módon is tálalják Japánban. A leggyakoribb a lapos tányér, amelyből akár olyat is használhatunk, amelynek csak egy kis pereme van. Azonban ha kedvünk van hozzá, akkor nyugodtan használhatunk olyan tálat is, amely viszonylag lapos, de belseje ívelt.