Egyszerű, gyorsan elkészíthető, a változatos hozzávalókkal könnyű megtalálni az ízlésünknek megfelelőt a wokban sült tészták között.

A tészta készülhet csak zöldséggel, de ha szeretnénk akkor marha-, sertés- vagy csirkehúst is tehetünk hozzá. Aki kedveli, az garnélával vagy császárhússal is elkészítheti a wokban pirított tésztát.

A yakisoba (焼きそば – jakiszoba) az egész távol-keleten elterjedt, és mindenhol egy kicsit másképpen készítik el. A következő recept a japán pirított tészta ízeire épül.

Yakisoba szósz

Aonori: apróra morzsolt szárított alga. Nagyon hasonlít az algalaphoz, amelybe a makisushi-t tekerik, bár íze eltérő.

Benishōga: intenzív ízű savanyított gyömbér, általában zsülienre vágva árusítják.

Katsuobushi: a szárított tonhalat pehely vékonyságúra gyalulják. Erőteljes halas ízt ad a tésztának.

Hozzávalók
  • Vékony tészta
  • Marha-, sertés- vagy csirkehús (ízlés szerint garnéla vagy császárhús)
  • Káposzta
  • Gomba
  • Mungóbab csíra
  • Répa
  • Gomba (Shiitake)
  • Vöröshagyma, újhagyma
  • Fokhagyma
  • Yakisoba szósz
  • Növényi olaj
Díszítés
  • Aonori (青のり – aonori) – szárított, őrölt alga – hasonló mint a sushihoz használt lap
  • Benishōga (紅しょうが – benisóga) – vörös, savanyított gyömbér
  • Katsuobushi  (鰹節 – kacuobusi) -bonito, tonhalpehely
Elkészítés
  1. Főzzük meg a tésztát (vigyázzunk, nehogy túlfőzzük a tésztát). Szedjük ki a vízből és tegyük félre.
  2. Minden zöldséget vágjunk csíkokra (vagy zsülienre)!
  3. Hevítsünk fel egy-két evőkanálnyi olajat a wokban és adjuk hozzá a vékony csíkokra szeletelt húst, majd süssük át (2-3 perc).
  4. A zsülienre vagy vékony csíkokra szeletelt répát süssük 30 mp-ig, majd adjuk hozzá a feldarabolt káposztát és vöröshagymát. Süssük tovább kb. 1 percig, amíg a káposzta átsül, majd hozzákeverhetjük a gombát, mungóbab csírát és az újhagymát!
  5. Ha minden hozzávaló elkészült, akkor keverjük bele a tésztát és adjuk hozzá a yakisoba szószt.
  6. Tálalás után ízlés szerint aonorival, benisoga-val illetve katsuobushival ízesíthetjük a pirított tésztát.
Tálalás

A pirított tésztát több féle módon is tálalják Japánban. A leggyakoribb a lapos tányér, amelyből akár olyat is használhatunk, amelynek csak egy kis pereme van. Azonban ha kedvünk van hozzá, akkor nyugodtan használhatunk olyan tálat is, amely viszonylag lapos, de belseje ívelt.