barbecue, grill, yakiniku, barbecue szósz, japán barbecue, wagyu

Barbecue - Yakiniku

Szabad tűzőn egyszerűen süthetünk ízletes húsokat és zöldségeket, csak jó alapanyag kell hozzá, egy kis pácolás és finom szószok. A barbecue az egész világon népszerű, és nálunk a hazai ízek mellett, az amerikai típusú grillhúsokhoz használt szószok és pácok terjedtek el a leginkább. Természetesen a húsok mellett mindenképpen meg kell említeni a szabad tűzön készített zöldségeket is, amelyek önmagukban és köretként is fogyaszthatóak.

A grillezés különleges alapanyagai közé tartozik – a nálunk kevésbé ismert – wagyū (和牛 – vagjú), azaz a japán marhahús, amelyet márványos rajzolatáról könnyű felismerni. A gyors sütés ellenére omlós, szaftos sültet kapunk. A wagyū-ból készült ételek sokszor pácolás nélkül kerülnek a grillrácsra, így tartva meg a hús eredeti zamatát, és ízesítése csak azután történik, ha már megsült.

barbecue, grill, yakiniku, barbecue szósz, japán barbecue, wagyu
barbecue, grill, yakiniku, barbecue szósz, japán barbecue, wagyu

A vékony lapocskákra szeletelt húst a tűzről leszedve azon nyomban, a szószba mártva fogyasztható, nincs szükség pihentetésre.

barbecue, grill, yakiniku, barbecue szósz, japán barbecue, wagyu
Szójás
barbecue, grill, yakiniku, barbecue szósz, japán barbecue, wagyu
Klasszikus
barbecue, grill, yakiniku, barbecue szósz, japán barbecue, wagyu
Csípős

A szószok nem csak grillezett marhahúshoz használhatóak, hanem sertéshez és zöldségekhez is, továbbá sült rizs, sült császárhús vagy más sertéshús ízesítéséhez is kiváló.

Hozzávalók
  • Marha vagy sertéshús (pl. bélszín, hátszín, szűzérme stb.)
  • Grillezhető zöldségek (pl. vöröshagyma, paprika, cukkíni, padlizsán, répa stb.)
  • Yakinyiku szósz
  • Növényi olaj
  • Só, bors
Elkészítés

A japán barbecue elkészíthető a hús előzetes pácolása nélkül is. Ilyen esetben csak egy kis sót és borsot szórjunk rá, majd a grillezés után mártsuk a szószba, és már fogyaszthatjuk is. Ügyeljünk arra, hogy a húst 5-10 milliméter vastagságúra szeleteljük, amely nem csak a sütés miatt fontos, hanem az állaga is megfelelő lesz, rövid sütési idő mellett is. (Ha a húst 40-60 percre mélyhűtőbe tesszük, és hagyjuk egy kicsit megkeményedni, akkor könnyebben szeletelhető.)

A yakiniku (焼肉 – jakinyiku) szósz alkalmas a hús pácolására is, így ha intenzívebb ízekre vágyunk, akkor nyugodtan hagyjuk állni a húst a pácban 20-30 percet.

Tálalás

A yakinyiku esetén sokszor csak a nyers alapanyagok kerülnek tálalásra, szépen elrendezve és díszítve. A sülteket lényegében közvetlenül a grillrácsról szedik és mártják a szószba. Ha külön tányért szeretnénk az elkészült húsnak és zöldségnek, akkor kis lapos tányér használható. Ha rizzsel fogyasztjuk, akkor elegendő egy rizses csésze, és a rizs tetejére is kiszedhetjük az elkészült ételt.

Receptek