
Barbecue - Yakiniku
Szabad tűzőn egyszerűen süthetünk ízletes húsokat és zöldségeket, csak jó alapanyag kell hozzá, egy kis pácolás és finom szószok. A barbecue az egész világon népszerű, és nálunk a hazai ízek mellett, az amerikai típusú grillhúsokhoz használt szószok és pácok terjedtek el a leginkább. Természetesen a húsok mellett mindenképpen meg kell említeni a szabad tűzön készített zöldségeket is, amelyek önmagukban és köretként is fogyaszthatóak.
A grillezés különleges alapanyagai közé tartozik – a nálunk kevésbé ismert – wagyū (和牛 – vagjú), azaz a japán marhahús, amelyet márványos rajzolatáról könnyű felismerni. A gyors sütés ellenére omlós, szaftos sültet kapunk. A wagyū-ból készült ételek sokszor pácolás nélkül kerülnek a grillrácsra, így tartva meg a hús eredeti zamatát, és ízesítése csak azután történik, ha már megsült.
A vékony lapocskákra szeletelt húst a tűzről leszedve azon nyomban, a szószba mártva fogyasztható, nincs szükség pihentetésre.



A szószok nem csak grillezett marhahúshoz használhatóak, hanem sertéshez és zöldségekhez is, továbbá sült rizs, sült császárhús vagy más sertéshús ízesítéséhez is kiváló.
- Marha vagy sertéshús (pl. bélszín, hátszín, szűzérme stb.)
- Grillezhető zöldségek (pl. vöröshagyma, paprika, cukkíni, padlizsán, répa stb.)
- Yakinyiku szósz
- Növényi olaj
- Só, bors
A japán barbecue elkészíthető a hús előzetes pácolása nélkül is. Ilyen esetben csak egy kis sót és borsot szórjunk rá, majd a grillezés után mártsuk a szószba, és már fogyaszthatjuk is. Ügyeljünk arra, hogy a húst 5-10 milliméter vastagságúra szeleteljük, amely nem csak a sütés miatt fontos, hanem az állaga is megfelelő lesz, rövid sütési idő mellett is. (Ha a húst 40-60 percre mélyhűtőbe tesszük, és hagyjuk egy kicsit megkeményedni, akkor könnyebben szeletelhető.)
A yakiniku (焼肉 – jakinyiku) szósz alkalmas a hús pácolására is, így ha intenzívebb ízekre vágyunk, akkor nyugodtan hagyjuk állni a húst a pácban 20-30 percet.
A yakinyiku esetén sokszor csak a nyers alapanyagok kerülnek tálalásra, szépen elrendezve és díszítve. A sülteket lényegében közvetlenül a grillrácsról szedik és mártják a szószba. Ha külön tányért szeretnénk az elkészült húsnak és zöldségnek, akkor kis lapos tányér használható. Ha rizzsel fogyasztjuk, akkor elegendő egy rizses csésze, és a rizs tetejére is kiszedhetjük az elkészült ételt.
Bleu de’Nîmes – Tányér 25,7x3cm Lines
Bleu de’Nîmes – Tányér 20,6×2,2 cm Lines
Bleu de’Nîmes – Tál 15,2×6,7cm Lines
Evőpálcika 5db bambusz – csavart
3.900 FtHawaii surf & turf salátával – poke bowl
Ennek a receptnek nehéz nekikezdeni, de nem azért mert bonyolult, vagy kihívás elkészíteni, hanem azért,…
Koreai zöldséges palacsinta – pajeon
A zöldséges palacsinta japán változatról már írtunk, most a koreait nézzük meg egy kicsit közelebbről.
Serpenyőben sült csípős tintahal – ojingeo-bokkeum
Tagadhatatlan, hogy a tintahalas ételek nem túl elterjedtek nálunk, azonban már egy-két helyen éttermekben is…